500,1000 gr””lık Zile leblebisi Zile””de doğal olarak yetiştirilen
nohutların ateş ocağında kavrulmasıyla üretilir. Sipariş anında sıcak
kavrulur. Kağıt ambalajdır.
Yöre halkının inancına göre; "İmam Gazali ateş üzerinde nohutu yemek için kavururken du¬mandan gözü yaşanrır ve ateşteki (saç üze¬rindeki) nohutun üzerine yaş damlar. Islanan sıcak nohut kabuk atıp sarı leblebi ortaya çıkar." Bu olay sonucu leblebicilik başlamış¬tır.
Zile'de leblebici esnafına çerezci denir. Bugün sayıları 40 kadar olan ve yeni ye¬tişen gençlerin fazla rağbet etmedikleri leblebicilik esnaflığı yüzlerce yıldır Zile'nin en önemli zenaatlarından biri olarak sürdürülmektedir. M.Yardımcı