Alıç Pekmezi Üretimi
Alıç ülkemizde fazla miktarda yetişebilen bir meyvedir. İklim yapısı ve toprak türlerine göre alıç çeşitleri de farklılık göstermektedir. Tat olarak tatlı-hafif mayhoş bir meyvedir. Küçük meyveli olması toplanmasının zahmetli olması ve faydalarının çok fazla bilinmemesi sebebiyle çok tüketilmemektedir. Alıç’ın gıda sanayinde değerlendirilmesi yaygın olmamakla birlikle bazı bölgelerde yöresel olarak kullanılmaktadır.
Ancak sağlık bakımından destekleyici gıda olarak şurup şeklinde üretilip kullanımı oldukça yaygın ve çok eski bir geçmişe sahiptir. Alıç kolesterol, kalp rahatsızlıkları, anjin ve damar sistemi açısından oldukça faydalıdır. Uzun süreli kullanıma uygundur ve yan etkileri de yok denecek kadar azdır. Bu çalışmada alıç meyvesinden geleneksel gıdası olan pekmez üretimi üzerinde durulmuştur. Tat, görünüş, renk gibi duyusal özellikler incelenerek ilk olarak alıç meyvesinden pekmez üretimi üzerinde durulmuştur.
Ali BATU, Abdullah ÇAĞLAR, Özlem EMREM, Basri ÇELİKER
Adres : Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü